Історія Академії у постатях її керівників - Копиця М. Д. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Здійснено огляд основних етапів в історії Київської консерваторії; висвітлено діяльність перших її керівників – В. Пухальського, Р. Глієра, Ф. Блюменфельда, К. Михайлова; охарактеризовано роботу навчального закладу на чолі з А. Луфером у 1930-і роки та під час воєнного лихоліття, у повоєнні роки – з О. Климовим і А. Штогаренком, протягом 1960–1990-х років – на чолі з академіками І. Ляшенком і О. Тимошенком; наголошено на суттєвих змінах в Академії останнього десятиліття, здійснюваних під керівництвом В. Рожка.