Верлібр у творчості Лесі Дичко - Грица С. Й. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто особливості втілення в сучасній українській музиці модерної поезії – структури верлібру, зокрема у творах Л. Дичко кінця 60-х років – камерно-вокальних циклах для мецо-сопрано «Пастелі» та «Енгармонійне» на слова П. Тичини. Наголошено, що у цих двох творах композиторки потенційно закладено типові ознаки її стилю, які набули розвитку в наступних опусах. Наявний у них верлібр-речитатив є й у кантаті «Червона калина», ораторії «Нарекоша ім’я Киев», опері «Золотослов» тощо.