Принципи жанру Grand opera в «Reminiscences des “Hugenouts”» Ференца Ліста - Золотарьова Н. С. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
На основі аналізу першої версії фортепіанних “Reminiscences-Grande fantaisie” стверджується, що Ф. Ліст обирає з мейерберівської Grand opera № 24 (Grane scene e duetto. Finale IV) як одну із фаз розв’язання конфлікту, передфінальний № 27 (Scena e gran terzetto), у якому відбувається поєднання ідей любові й смерті. Виявлено типологічну відповідність лістівського трактування “Reminiscences” жанровому типу оперного першоджерела. Наголошено, що наявність в авторській жанровій дефініції другого плану (Grande fantaisie dramatigue) переконує: для Ф. Ліста визначальною є мейерберівська ідея Grand.