Московський оперний сезон 2013–2014: боротьба «музейного» з «інноваційним» - Матусевич О. П. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто основні тенденції в оперному театрі російської столиці в сезоні 2013–2014 років. Для аналізу обрано шість московських спектаклів, які охоплюють практично всю палітру московського оперного життя. Вистави згруповані в три блоки, у кожному з яких при всій різноманітності підходів, спостерігаються спільні естетичні установки. Відзначено протиборство між різними естетичними парадигмами на московській оперній сцені: режисерським радикалізмом, помірним режисерським самовираженням, традиційним підходом до оперного історичного спектаклю, що до певної міри кореспондує і з аналогічними тенденціями в Європі та США.