Авторські концепції «опери порятунку» Людвіга ван Бетховена та Ріхарда Вагнера: драматургічна модель і типологія персонажів - Бабій О. П. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Визначено особливості драматургічного розвитку і типологічні ознаки музично-сценічних образів в операх Р. Вагнера і «Фіделіо» Л. ван Бетховена. Спираючись на традицію німецької романтичної опери, Р. Вагнер звертається до концептуальних засад «опери порятунку». Правомірність таких паралелей підтверджено його публіцистичними працями. Провідними персонажами-рятівниками у творах кожного з німецьких композиторів є янголізовані герої.