Історія однієї долі: Надія Горюхіна - Мурзіна О. І. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Охарактеризовано багатогранність творчої особистості Н. Горюхіної, особливості її педагогічної діяльності, наукові зацікавлення і теоретичні праці з аналізу музичного твору, з питань методології теоретичного музикознавства; розглянуто своєрідність аналітичної методики як одного із шляхів глибокого осмислення музики; розкрито драматизм усвідомлення нею сутності реальних життєвих процесів і сприйняття музики як втілення сущого.