Фелікс Блюменфельд у Києві - Шамаєва К. І. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розкрито особливості перебування й діяльності у Києві протягом 1918–1922 років видатного композитора, піаніста, педагога, диригента Ф. Блюменфельда, який викладав у Київській консерваторії, а з 22 вересня 1920 року, після від’їзду Р. Глієра до Москви, протягом трьох років був її директором. Охарактеризовано його пошуки нових форм організації навчального процесу, зокрема його концепцію професійного навчання музиці, починаючи з дитячих років, відкриття дитячого відділення в Консерваторії, а також нових класів, зокрема диригування, реорганізацію оперного класу, становлення асистентури-стажування.