Роль Антона Рубінштейна в реорганізації музичної освіти в Києві - Малозьомова О. І. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто реформаторські проекти А. Г. Рубінштейна кінця 80-х років ХІХ ст., у яких визначено стратегію розвитку музичної освіти у масштабах Російської імперії, запропоновано відкрити державні консерваторії у різних її регіонах, передусім у Петербурзі і Києві. З’ясовано особисту участь А. Рубінштейна в реорганізації Київського музичного училища в консерваторію.