Повість Тараса Шевченка «Музикант» та «Преціоза» Карла Марії Вебера - Копоть І. Є. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Охарактеризовано згадку про музику до драми «Преціоза» К. М. Вебера. Визначено місце твору в музичній культурі ХІХ століття та причини його популярності. Зроблено висновок про те, що романтична мемуаристична повість Т. Шевченка «Музикант» є важливим джерелом музично-історичних фактів, а вся спадщина Т. Шевченка заслуговує на нове прочитання та осмислення, зокрема і як музично-історичне джерело.