«Капричіо» та «Чотири останні пісні» Ріхарда Штрауса: Заповіт майстра - Колотиленко М. Е. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Уперше в українському музикознавстві розглянуто останню оперу Р. Штрауса – розмовну п’єсу з музикою «Капричіо» у зіставленні з вокально-інструментальним циклом «Чотири останні пісні». Виявлено спільні риси, якими зумовлюється зближення камерно-вокального та оперного жанрів у пізній період творчості композитора.