«Чарівна флейта» Вольфганга Амадея Моцарта та давньоіранська міфологія - Сакало О. В. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Виявлено міфологеми давньоіранської міфології в опері В. А. Моцарта «Чарівна флейта». З урахуванням їх семантичних кодів проаналізовано образну систему опери, віднайдено нові змістовні акценти. Переосмислено функцію та значення образу Папагено у творі. Доведено, що в опері відбито світоглядні й естетичні тенденції періоду розчарування в ідеалах Просвітництва та усвідомлення їх утопічності.