Роль епічного начала у драматургії опер Петра Чайковського 1870-х років - Краснопольська Т. В. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто «образ часу» як визначальний мотив творів епічного жанру і єдність основних композиційних принципів музичного втілення міфологічного часу (опера «Коваль Вакула» – «Черевички») та історичного (опера «Орлеанська діва»), їх модифікацію в утіленні конкретних оперних сюжетів, аж до модифікації музично-сценічної драматургії твору із жанру епічної оповіді, типу історичної хроніки, у жанр історичної трагедії («Орлеанська діва»).