Музичне життя повітового міста в роки Першої світової війни - Довжинець І. Г. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Здійснено огляд музичного життя Сум у роки Першої світової війни. За матеріалами преси виявлено відмінності музичного життя міста у передвоєнні та воєнні часи. Визначено чинники, якими зумовлено занепад музичної діяльності протягом 1914–1915 рр. та її відродження на початку 1917 року. Відзначено роль «війною занесених» до Сум музикантів у формуванні місцевого мистецького середовища.