Голос Першої світової війни в музиці Моріса Равеля - Жаркова В. Б. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розкрито зв’язок творчості М. Равеля з подіями Першої світової війни, осмислено «звучання» в музиці композитора сучасних йому історичних подій (1914–1918), виявлено специфіку їх відображення в центральній пісні («Три прекрасні райські птахи») хорового циклу «Три пісні для хору a cappella» (1914–1915), написаного на власні вірші. Зазначено, що М. Равель пропускає крізь своє серце нову страшну реальність, не відвертаючись від неї, не протиставляючи себе їй, він надає їй належне місце у своїй картині світу, сповнює її голосом «життя під час війни» як феномен, який відкрив нову й страшну сторінку в історії людства.