«Золотий півник» Миколи Римського-Корсакова: гра в полі культурної символіки - Соломонова О. Б. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Досліджено жанрово-інтонаційну своєрідність опери у кореляції з інтертекстуальною символікою культури на прикладі активно семантизованих інтонаційних феноменів: жанру (марш, плач і слава), риторичних фігур і емблематичних музичних лексем (золотий хід валторн, інтонації ламенто, експресивна інтерваліка, хроматичний і цілотоновий рух). Доведено, що М. Римський-Корсаков одним із перших формує у «Золотому півнику» художню концепцію пародійно інтерпретованого «слабкого стилю».