Мистецтво хорового співу - Муравський П. І. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розкрито особливості і труднощі диригентської роботи з хором без музичного супроводу, наголошено, що ця методика є єдино правильною для піднесення рівня хорового співу, а супровід варто долучити за дві-три репетиції до концерту. Диригент-хормейстер, крім спеціальних музичних здібностей, повинен мати особливе обдарування для роботи з хоровим колективом, його завдання – об’єднати людей, творчо заохотити, внести певне творче натхнення, щоб досягти високого виконавського рівня.