Постать Григорія Сковороди у світлі особистісних детермінант творчості - Гусарчук Т. В. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Виявлено типологічні ознаки особистості українського філософа, письменника, музиканта у його багатогранній творчій діяльності. Розглянуто твори, епістолярну спадщину, факти біографії Г. Сковороди, підкреслено національно-характерні риси його особистості, а також збіг особистісних цінностей його як соціотипу із загальнолюдськими. Завдяки цьому розкрито гуманістичний феномен Г. Сковороди як людини і мислителя.