Культурницька діяльність житомирської «Просвіти» в перші десятиліття ХХ століття - Кравченко А. В. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто культурно-мистецьку діяльність громадського товариства «Просвіта», яке діяло в Житомирі на початку ХХ століття. Наголошено на основних етапах його становлення і напрямах культурно-просвітницької роботи серед народу, розкрито роль творчості Т. Г. Шевченка у формуванні програми цього громадського об’єднання. Наведено конкретні приклади звернення учасників товариства до творчості Кобзаря в літературно- музичних заходах.