Володимир Пухальський: феномен творчої особистості - Гусарчук Т. В. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Здійснено спробу узагальнити та доповнити уявлення про феномен творчої особистості В. Пухальського. Розглянуто різні грані його діяльності як музиканта-виконавця, педагога, організатора музичної освіти та культурного життя у Києві, фундатора Київської консерваторії; проаналізовано низку фортепіанних та вокальних творів композитора, виявлено деякі риси їх стилю.