Мистецтво опери: реформаторський потенціал та історичні шляхи його втілення - Рожок В. І. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто основні етапи становлення опери як жанру музично-театрального мистецтва, сутність оперних реформ, здійснених Х. В. Глюком, Дж. Верді, Р. Вагнером; становлення української опери у творчості С. Гулака-Артемовського, розкрито особливості диригентських (С. Турчак) і режисерських (В. Пальчиков) інтерпретацій класичної опери в сучасному музичному театрі.