Шевченкіана Рейнгольда Глієра у першому наближенні - Калениченко А. П. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто звернення одного з перших директорів Київської консерваторії Р. М. Глієра до поезії Т. Г. Шевченка в симфонічних поемах «Тризна», «Подражаніє Ієзекіїлю» (з мелодекламацією), «Заповіт» (1914–1939), музиці до знаменитої драматичної вистави Леся Курбаса «Гайдамаки» (1920) та належність його композиторської творчості й музики деяких інших, як вважалось, інонаціональних діячів музичного мистецтва не лише до російської, а й української музичної культури.