Перші шевченкознавчі розвідки Станіслава Людкевича в контексті української культури кінця ХIХ – початку ХХI століть - Немкович О. М. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто перші наукові праці С. Людкевича, виявлено своєрідність відображення в них головних, історично перспективних тенденцій розвитку української музикознавчої науки, національної гуманітаристики, української та європейської культури на межі ХIХ–ХХ ст. Зазначено, що у шевченкознавчих розвідках С. Людкевича відтворено провідні процеси і тенденції в розвитку тогочасного українського музикознавства, зокрема шевченкознавства, як міждисциплінарного проблемно-тематичного напряму, національної гуманітаристики, української і європейської художньої духовної культури і загалом.