Феномен Іржавця: поезія Тараса Шевченка у формуванні творчих особистостей братів Ревуцьких - Кузик В. В. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто феномен с. Іржавець як своєрідний соціолокус у геогенетичній зоні Гетьманщини, збережені тут реліквії давньої доби – чудодійну ікону Іржавецької Богоматері і козацьку церкву св. Трійці. Розкрито перебування тут Т. Шевченка у 1843, 1859 рр., а також зв’язки родини Ревуцьких із поетом. Виявлено роль поезії Т. Шевченка у вокально-симфонічній і хоровій творчості Льва Ревуцького та у мистецтвознавчих дослідженнях ученого-фольклориста Дмитра Ревуцького.