Тарас Шевченко і Микола Лисенко: Націокультурні та музично- стильові рефлексії - Корній Л. П. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто психологічні особливості у Т. Шевченка і М. Лисенка, а також спільне в духовних цінностях, поглядах, думках. Зазначено, що на світосприйнятті і творчості М. Лисенка і Т. Шевченка позначився романтизм, який виявився, зокрема у переважанні принципу народності в мистецтві, в особливій ролі українського народнопісенного фольклору у творчості поета і композитора. Доведено, що зміст творів М. Лисенка, зокрема на тексти Т. Шевченка, нова національна музична мова сприяли яскравому прояву музичної комунікативності як однієї з особливостей мистецької спадщини композитора.