Шевченківський універсалізм: роль музики у творчості поета-художника - Генералюк Л. С. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
На інтердисциплінарному рівні розглянуто проблему взаємного збагачення музики, образотворчого мистецтва та літератури у творчості Тараса Шевченка. Музика є одним із найважливіших чинників його цілісної художньої картини світу. Проводячи аналіз особливого музикального чуття Шевченка, його музичних смаків і вподобань (повість «Музыкант», Щоденник), а також синестезії, автор статті розглядає деякі аспекти інтерполяції музики й ритмомелодики у акварелі, поезію та прозу. Словесна творчість Шевченка особливо вражає ритмічною інструментовкою мови, алітераціями, зразками евфонії та імітаціями акустичного тла світу.