Специфіка підходу до літературного першоджерела в ліричній «тріаді» Ш. Гуно - Мовчан В. О. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Проаналізовано співвідношення лібрето ліричних опер Ш. Гуно «Фауст», «Мірей», «Ромео і Джульєтта» та однойменних шедеврів Й. Гете, Ф. Містраля і В. Шекспіра, які є літературними першоджерелами. Доводиться теза про переважне збереження в лібрето опер основних сюжетних ліній, типу драматургічного конфлікту, виразності головних та другорядних персонажів, причому всі літературні твори, взяті за основу лібрето, переосмислюються через авторське «я» творців названих опер, відображаються особливості їх світогляду і розуміння специфіки ліричного оперного жанру.