Сценічні втілення опер Йозефа Гайдна (за матеріалами німецьких музикознавців) - БачинськаЮ. І. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто оперну творчість Й. Гайдна в оцінках німецьких музикознавців – від сучасників композитора до сьогодення, визначено її місце у світовій музичній спадщині, здійснено стислий огляд опер, простежено історію їх створення, охарактеризовано прем’єри в замку князя М. Естерхазі, визначено впливу роботи Й. Гайдна капельмейстером в родині Естергазі на становлення його як оперного композитора.