Клод Дебюссі – реформатор музичного театру - Гнатів Т. Ф. (Часопис Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського, 2021)
Розглянуто принципи оперної реформи К. Дебюссі на прикладі одного з найвидатніших творів композитора – опери «Пеллеас і Мелізанда». Проаналізовано історичні передумови її створення, новаторський підхід до пошуку літературного першоджерела та написання лібрето, а також індивідуальний стиль митця, який він обстоював у численних музично-критичних публікаціях, інтерв’ю, листуванні з колегами та друзями. Знахідки і відкриття К. Дебюссі в опері «Пеллеас і Мелізанда» в царині оркестру й особливо у вокальній декламації – свідчення того, що він став справжнім реформатором музичного театру, упевнено намітивши шляхи його подальшого розвитку.